Sfaturi preţioase de la un jurnalist bănăţean

10 legi pentru jurnalistul aflat în faţa unui proces pentru calomnie sau insultă

Când am avut primele procese m-am speriat foarte rău. Nu avea cine să-mi explice cum vor decurge, care sunt strategiile de culise şi cât de mare este riscul. Îmi doream atunci să pot afla, rapid, orice, din orice sursă. Nu am prea găsit.

Este ceea ce încerc să fac acum, după mai bine de 10 ani de procese interminabile, pentru a ajuta pe colegii care sunt la prima experienţă de acest fel.

Jurnaliştii sunt ţintele a două tipuri de procese, cei care îi hărţuiesc acţionând prin două pârghii atunci când doresc intimidarea. O cale sunt plângerile penale, alta deschiderea unor litigii „în civil”.

Uşor de câştigat în penal

Cei mai mulţi dintre cei care hărţuiesc jurnalişti în instanţe folosesc calea penală şi fac plângeri pentru insultă şi calomnie. Aceasta este cea mai uzitată cale, dar cea mai puţin periculoasă pentru jurnalişti. Practica CEDO condamnă deciziile agresive împotriva jurnaliştilor, provenite din proces penale.

Cele două infracţiuni trebuie comise de jurnalist „cu rea credinţă”, lucru care este greu de demonstrat. Jurnalistul poate să facă proba verităţii şi dacă demonstrează că e adevărat ce a scris nu există efecte penale.

Citeşte mai departe pe blogul lui Mălin Bot

Comentarii

comentarii

Etichete: , ,

Comenteaza

Pagini