„Mami, băiatul ăsta poate să şi zboare?”

Am văzut împreună cu fetiţa mea de 5 ani şi jumătate premiera de duminică seara a „Spărgătorului de nuci”. Cu toate că este temperamentală, băieţoasă, neastâmpărată (am ezitat înainte să o iau la un spectacol de balet, care presupune conduita silenţioasă a spectatorilor), a privit totul concentrată şi cu ochii mari. Nu au fost timpi morţi, coregrafia este dinamică, iar costumele sunt frumoase şi viu colorate, captând interesul şi atenţia.
Pentru că în Cuget Liber a apărut deja o cronică a avanpremierei, o să scriu doar (aţi văzut ziarist să asiste la un eveniment şi să nu scrie?) ce mi-a spus fetiţa mea. Dintre balerine, cel mai mult i-a plăcut Zâna (Irina Ganea), în detrimentul Alissei Tarcea, care a interpretat rolul principal, cel mai consistent, al Mariei, dar este de înţeles, a avut cele mai frumoase şi colorate costume, apărând, în partea a doua, cu o perucă verde şi o pălăriuţă cochetă aurie.
Văzându-l pe Horaţiu Cherecheş (Prinţul – Spărgătorul de nuci) într-unul dintre momentele sale solo, mi-a şoptit la ureche: „Mami, băiatul ăsta poate să şi zboare?”, ceea ce cred că ar putea constitui un foarte frumos compliment pentru tehnica celui mai talentat balerin al trupei „Oleg Danovski”.
M-a întrebat de ce mi s-au umezit ochii în momentele de final, acelea ale sfâşietoarei despărţiri a Mariei de Spărgătorul de nuci, de Prinţul din vis; i-am explicat de ce Aliss şi Horaţiu se priveau cu atâta durere (doi artişti excepţional de expresivi), despărţindu-se şi reunindu-se, pentru ca, în final, copila Marie să fie smulsă de lângă jucăria preferată; de fapt, din propria sa copilărie. Aici, ambiguitatea pe care arta baletului o întreţine prin lipsa cuvintelor a fost de ajutor, ca să nu se întristeze şi fetiţa mea. Până la urmă, ea a încercat să mă consoleze pe mine, spunându-mi că cei doi, de fapt, nu s-au despărţit, doar i-am văzut împreună, de mână, primind aplauzele şi ovaţiile de final, care au durat minute în şir… Am lăsat-o să creadă, mai are timp să afle adevărul, nu-i aşa?… (2007)

Comenteaza

Pagini