REZERVA A INTRAT ÎN TEREN – Ce băiat, ce şut, ce dribling, ce bine preia pasele!

„Analiza este uneori un mijloc de a te dezgusta în detaliu de ceea ce este suportabil în ansamblu” – Paul Valéry

 

Decebal Făgădău nu-i ca ei. Chiar dacă e viceprimarul lor, chiar dacă e pesedist de frunte, nu-i ca ei. Aşa îmi spun foarte mulţi prieteni, încântaţi că Decebal Făgădău nu înjură procurori, nu consumă alcool (sau altceva) prin cluburi până nu mai poate să vorbească, nu doarme cu capul pe masă, nu umblă cu papuci între-degete şi budigăi la conferinţele de presă, nu se deghizează în sultan, nu schimbă femeile ca pe ciorapi, nu e arogant, nu e lăudăros, BA DIMPOTRIVĂ, e popular, politicos, pupă mâinile doamnelor, salută până şi femeile de serviciu de la Flora, e deferent cu oamenii urbei, le ascultă problemele şi încearcă să le rezolve (când nu poate, dispare ca măgaru-n ceaţă, dar măcar nu încearcă să dea impresia că a rezolvat, că e Mesia pe pământul Constanţei), e modest, civilizat, familist, întrucâtva cult, pare a avea gusturi mai rafinate decât salvamaru’ în materie de muzică, pare competent în problemele administrative, dă răspunsuri la obiect, ţine discursuri în care se îmbină formalismul cu originalitatea sobră, se irită mai greu… şi or mai fi calităţi pe care i le-am omis pentru simplul motiv că mă enervează.

Mă enervează când vin prietenii la mine şi-mi spun că el e altfel. Mă enervează când toţi uită de rolul şi responsabilitatea lui ca viceprimar într-un oraş cu toate bubele posibile. Mă enervează când par să nu-şi dea seama că poziţia pe care o deţine de ŞASE ANI îl face MĂCAR martor al actelor administrative ce au desăvârşit imaginea proastă a Constanţei şi că doar dacă ar fi complet idiot ar putea fi exonerat de complicitate morală la orice infracţiune sau incorectitudine a echipei administrative care poartă eticheta MAZĂRE. Şi nu e cazul. De fapt, toate calităţile de mai sus se întorc împotriva lui atunci când le priveşti în acest context: ŞASE ANI ÎN ECHIPA MAZĂRE.

Şase ani împreună cu aceşti şmecheri de Constanţa pe care nici un om corect şi de bun simţ nu i-ar suporta o zi în preajma sa. Şase ani în care, implicit sau explicit, i-a sprijinit, i-a lăudat, i-a scuzat, i-a justificat şi le-a împrumutat din onorabilitatea sa aparentă. E Decebal, nume nobil, de rege dac, dar e în făgădău (FĂGĂDẮU, făgădaie, s. n. (Reg.) Han; ospătărie, cârciumă. – Din magh. Fogadó), cum se potrivesc toate dacă le priveşti cu luare-aminte…

La numirea în funcţie, în ianuarie 2009, declara că va fi „o rotiţă care să facă să funcţioneze un angrenaj,  […] un om tehnic”… Trebuie să fim de acord că e greu să fii rotiţă şi să nu ştii cum funcţionează angrenajul sau să nu te atingă nicio picătură din uleiul folosit la ungerea mecanismului.

M-am gândit mult la poziţia lui şi am decis că singura variantă în care i-aş înghiţi şi eu imaginea de personaj pozitiv (că idiot nu e) ar fi aceea ca în toţi anii aceştia să fi fost o cârtiţă infiltrată acolo, în inima grupării, de procurorii DNA sau de vreun SRI. Dar am aflat apoi că tatăl lui Decebal Făgădău este implicat ca cenzor în unele dintre afacerile clanului Mazăre, avându-şi biroul în hotelul Flora. Îl văd acum ca pe un fel de pupil, copil de suflet al celor trei oameni de afaceri care stăpânesc Constanţa, exclusă fiind, în aceste condiţii, posibilitatea infiltrării, că doar nu l-au infiltrat din leagăn….

Poate vă întrebaţi de ce mi s-a pus mie pata să scriu acum despre „interimarul pozitiv”. Păi, pentru că a început jocul de glezne pentru alegerile locale din 2016 şi toată lumea cât de cât informată crede că el va fi noul primar, în condiţiile în care Mazăre îşi va petrece următoarele sezoane estivale după gratii. De fapt, Făgădău deja trebuie să îndosarieze şi să ierarhizeze linguşirile deghizate în articole de opinie prin presa constănţeană, iar televiziunile de ştiri îl atacă, însă îl iau în considerare ca pe urmaşul lui Mazăre, ceea ce îi ridică notorietatea.

Fac şi eu asta prin textul de faţă, desigur, dar, să ne înţelegem, nu mai cred că la Constanţa presa poate schimba ceva din ceea ce grupul Mazăre – Constantinescu – Strutinsky a plănuit. Strategia lor a fost mereu atât de elaborată, paşii – atât de bine gândiţi, distribuţia actorilor politici şi contextul mediatic – atât de bine puse la punct, încât suntem deja în punctul din care nicio răsturnare de situaţie nu mai este previzibilă. Salvarea mai poate veni doar de la Dumnezeu sau de la DNA.

Să-i trecem în revistă pe ceilalţi potenţiali candidaţi:

  • Chiru (Christian – Gigi) e condamnat (nu definitiv, dar condamnat) pentru mită electorală, cercetat în alt dosar, şi nici rezultatul de la scrutinul trecut, în condiţiile campaniei gras sponsorizate de Comănescu, nu-l recomandă;
  • Palaz (Claudiu – Iorga) e iremediabil legat de Udrea şi Băsescu, ambii cu probleme în momentul de faţă, procentele sale au fost de asemenea mici la ultimele alegeri, iar excesele naţionalist-legionare din ultima vreme îl cam marginalizează şi îl fac un pic amuzant;
  • Mihai Petre şi-a ales un partid mic (M 10) care pare să se dezintegreze pe motiv de orgolii supradimensionate, iar imaginea sa din ultima vreme a pălit din cauza lipsei de expunere nu mediatică, ci politică. Şi figura aceea de bebeluş cu început de chelie îmi aduce aminte de adjectivul pe care l-am folosit cu multă vreme în urmă ca să-l descriu – imberb; acum are mereu o barbă sauvage de două zile, ce nu reuşeşte să-i ascundă obrajii pufoşi. Dar poate că aici sunt cam răutăcioasă şi mă influenţează faptul că îl ştiu de când avea 20 de ani. N-o mai fi aşa de pufos…;
  • Dumitru Bădrăgan pare un tip cu prea mult bun-simţ ca să fie popular printre constănţeni, iar aerul său de om citit şi fin îi lasă pe alegători cu impresia că nu e unul dispus să-şi frece coatele prin mulţime de dragul voturilor. Plus că, dacă nu ar fi avocat, meserie ce presupune existenţa unui set de gheare şi colţi, mie mi-ar părea total neajutorat în jungla politicii;
  • Vin apoi cei trei de la vechiul PNL – Robert Boroianu, Ovidiu Cupşa şi Iustin Fabian Roman. Dintre ei, doar lui Cupşa i-am auzit vreodată glasul, rar şi nu pe chestiuni privind politica (a fost un tăcut consilier municipal), ci din postura profesională. Iustin Fabian Roman – ştiu câte ceva despre el, dar nu cunosc personajul, iar dacă eu, care sunt destul de informată, nu-l cunosc, e cam grav pentru notorietatea lui. Pe Robert Boroianu, zis Gepetto, după firma de cârnaţi pe care o deţine, întâmplător îl ştiu din studenţie (dar nu-mi aduc aminte glasul lui, în caz că puneţi la îndoială aserţiunea de mai sus), deci nu se contabilizează asta la notorietate, la fel de subţire ca a colegului său Iustin. Se situează, pare-se, în poll position în interiorul partidului, dar este încă dus cu vorba, după modelul Daraban în 2008, cu toate că nu are nici pe departe statura, renumele şi poziţionarea celui din urmă la vremea aceea. Am impresia că greii partidului văd în el un finanţator, nu un politician, şi vor să-l jumulească bine înainte de a-i da cu piciorul;
  • Tratez separat cazul Ramona Mănescu – tot PNL – pentru că au fost vehiculate nişte zvonuri, cum că ea ar fi aceea programată să aducă un alt grup de interese la conducerea Constanţei, grup condus de naşul ei, acţionar majoritar la o mare firmă de salubrizare şi bun prieten cu Mazăre. Adică Mazăre s-ar gândi să scoată la vânzare vaca bună de muls care e Constanţa, dacă tot nu va mai fi în poziţia de a-şi pune el însuşi găleata sub ugerul ei. Recunosc că e o variantă interesantă şi că explică vizitele ei în oraş şi ideea, de altfel, excentrică, a candidaturii unei femei la Primăria Constanţa. Şanse – să zicem că ar avea, dacă luăm în considerare averea mare a familiei, care ar putea să consolideze un început de notorietate câştigat odată cu poziţionarea ei anti – Mazăre în problema portului Constanţa, pe vremea când era ministru al Transporturilor.

Totuşi, totuşi… ceva-ceva nu sună bine în ipoteza asta a „cesionării” oraşului de la un grup de interese la altul, pare ticluită astfel încât să transfere indignarea justiţiarilor anti-Mazăre dinspre actualii profitori ai banilor publici spre viitorii potenţiali profitori.

Ar fi o mişcare inteligentă a celor trei, dacă vor să păstreze puterea prin intermediar, un intermediar antrenat ani de zile în acest scop. Şi eu sunt sigură că vor să o păstreze, pentru că este prea riscant să vină în urma lor cineva care ar putea să le dezgroape – ori cu intenţie, ori din neglijenţă – toate neregulile nedepistate încă de DNA. Adică toate presupusele ilegalităţi pe care putem să presupunem că Decebal Făgădău le-ar putea cunoaşte şi ar şti să le oculteze în continuare.

Bătălia din PSD-ul post-MazăreşiNicuşor se dă soft, în jurul unei măsuţe de cafea, iar Felix Stroe, un alt pol de putere, care a avut grijă să-şi cumpere cu publicitate lunară de la RAJA (regia de apă a judeţului) aproape toate mass-media din Constanţa, pe lângă ziarul pe care-l deţine alături de Ion Dumitrache, pare scos din joc atât de hotărârea ANI care l-a declarat incompatibil, cât şi de strategia grupării Mazăre şi de diplomaţia de tavernă a lui Nicu Moga, care ştie cum să încline balanţa insesizabil, fără să pară că o face. Se spune că acesta din urmă s-ar fi desprins de gruparea Mazăre, alături de care a pornit la drum acum câteva decenii, şi că ar fi trecut de partea lui Stroe; eu mă şi amuz imaginându-mi dialogul, cu substrat psihologic atât de bogat, între „nea Nicu” şi Felix, Pat şi Pataşon, între craiul tomnatic bonom, uns cu toate alifiile, şi fostul CI-st linguşitor care a făcut atâta vreme sluj în faţa lui Mazăre, cu speranţa că-i va veni şi lui rândul la putere: Stroe – neîndrăznind să NU-şi exprime tristeţea adâncă faţă de necazul lui Răducu şi disponibilitatea de a face tot ce-i stă în putere pentru a-l ajuta, iar Moga – hrănind subtil, implicit, aspiraţiile interlocutorului, fără să aibă vreo intenţie de a se abate de la linia trasată de cei trei arestaţi.

Decebal Făgădău este rezerva care devine deja titular, având oportunitatea de a-şi arăta competenţa ca înlocuitor al primarului suspendat pe caz de arest, într-o campanie electorală ce va dura de acum până în iunie, anul viitor, adică circa 14 luni. Asta în condiţiile în care pe VICEPRIMARUL Făgădău deja îl cunosc constănţenii, iar potenţialii contracandidaţi se încălzesc încă pe tuşă, aşteptând ca şefii opoziţiei constănţene să le facă semn – în scârbă faţă de ei, dar cu totală admiraţie pentru vârful de atac al echipei adverse, Făgădău, daaa, ce băiat, ce şut, ce dribling, ce bine preia pasele! – că pot intra pe teren.

Rocada era deja pregătită şi ar fi avut loc chiar dacă Mazăre nu ar fi intrat după gratii; îşi anunţase deja retragerea din funcţia de primar.

Cei care se bucurau că a venit sfârşitul epocii Mazăre probabil că s-au bucurat degeaba. Cum este previzibil că noul PNL, singurul partid de luat în considerare în opoziţie cu PSD-ul, ca dimensiune, va face acelaşi joc duplicitar, va continua să-şi submineze candidaţii valabili şi să-i promoveze pe cei neînsemnaţi, minunat de competentul Decebal Făgădău, prietenul tuturor, chiar şi al anti-măzăriştilor, cel care „nu e ca ei”, dar e cu ei, va deveni primar şi va continua să facă să funcţioneze angrenajul ca uns. Că doar el e „mai mult un om tehnic”, şi a venit timpul să nu ne mai încurcăm cu amatori, e vremea profesioniştilor. Iar formula „fură, mânca-l-ar mama, dar face şi pentru noi ceva” ar putea deveni „fură (pentru alţii şi mai puţin decât alţii), dar măcar e profesionist, nu e circar, ca ălălalt!”

P.S. Am scris textul acum ceva vreme, dar am lăsat să treacă Paştele, n-am vrut să supăr pe nimeni de sărbători. Între timp, am observat că proaspătul primar interimar nu mai e aşa de ne-arogant, atitudinea şefilor lui se oglindeşte în el prin tonul atoateştiutor, sentenţios, vocea subţiată de nerostitul „cum naiba nu înţelegeţi?” şi privirea aceea un pic contrariată, care transmite jurnaliştilor că sunt nişte dobitoci, dar că el e răbdător şi face efortul de a le explica pe înţelesul lor ceea ce ar trebui să fie evident pentru orice om cu cel puţin doi neuroni funcţionali.

 

Comentarii

comentarii

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu to “REZERVA A INTRAT ÎN TEREN – Ce băiat, ce şut, ce dribling, ce bine preia pasele!”

  1. Paul Parvu Says:
    Aprilie 23rd, 2015 at 2:52 am

    BRAVO, Alina! Ai sutat si ai marcat. Drept la… “paianjen”! Si, astfel, ai spart paienjenisul ipocriziilor si minciunilor…

Comenteaza

Pagini