„Canci” pe banii constănţenilor

Întrebat de Hotnews cum şi de ce au fost daţi cei 800.000 de euro companiei Soti Cable Neptun, Mazăre a răspuns: „Cui era să dau, la Realitatea Tv?” Păi corect, nu? Dă şi el în familie, dacă se pot numi aşa cei care te slugăresc. Doar nu aţi fi vrut să dea reclamă la Cuget Liber?!
Ieri, într-o nouă conferinţă de presă, în care a preferat să le transmită procurorilor mesaje în ţigăneşte şi prin gesturi obscene, le-a zis-o din nou şi jurnaliştilor de la Hotnews, că îl pupă în fund pe Băsescu. Şi e clar, toţi care scriu pe bune despre Mazăre îl pupă în fund pe Băsescu. Aşa a hotărât primarul. Nu e cazul, fireşte, al Televiziunii Neptun şi al ziarului Telegraf şi al altor câteva cotidiane din Constanţa. Acestea, slavă Domnului, au alte funduri de pupat, la modul cel mai obscen cu putinţă. Într-un fel care ar trebui să-i jeneze chiar şi pe cei care sunt „obiectul” (vorba lui Dan Dumitru, directorul TV Neptun) acţiunii. Dar deja au pielea tăbăcită, nici nu mai simt, au nevoie de pupături din ce în ce mai rafinate. Am mai scris (http://www.cugetliber.ro/1212699600/articol/20498/contrarevolutia/) despre felul în care cei trei ziarişti care luptau, după 1989, împotriva comuniştilor, securiştilor şi cenzurii – Mazăre, Constantinescu şi Strutinski – au făcut o contrarevoluţie în trustul media pe care îl deţin, instaurând un cult al propriilor personalităţi şi interese şi au reintrodus cenzura şi autocenzura.
Dar altul este subiectul acum. Dacă ziariştii de la Telegraf şi TV Neptun pot fi convinşi să laude măreţii conducători în schimbul salariilor pe care le primesc, asta este. Poate fi imoral, dar nu este ilegal, până la urmă. Cine nu vrea nu scrie şi îşi asumă riscul de a fi dat afară şi de a trece în tabăra celor care nu pot visa la firimituri lăsate să cadă de cei care împart avantajele în oraşul şi judeţul Constanţa (mai un ANL, mai un teren, mai un contract cu statul, mai o nuntă, mai un botez, mai o autorizaţie scoasă la minut…).
Dar ca şefii de la TV Neptun să ia bani din bugetul public pentru a plăti salariile celor care acceptă să-i pupe în fund pe cei doi şefi ai oraşului şi judeţului Constanţa mi se pare revoltător şi nu poate fi nici moral, nici legal. Iar asta se întâmplă nu numai la TV Neptun, ci şi la ziarele care sunt îndopate cu publicitate de la Primărie. În majoritatea publicaţiilor locale apar machete imense şi scumpe cu informaţii despre datele, orele şi locurile în care bătrânii îşi pot ridica pachetele sau cu datele, orele şi locurile în care se fac asfaltări, sau cu modificări în circulaţia mijloacelor de transport în comun, toate fiind INFORMAŢII DE INTERES PUBLIC care, dacă există o bună comunicare între instituţia publică şi instituţia de presă, pot fi publicate fără a solicita contravaloarea serviciului, pentru simplul motiv că asta e datoria presei, să informeze complet şi corect.
Este adevărat că un convocator sau o listă de nume (ca, de exemplu, lista cu persoanele care sunt aşteptate să ridice obiectele făcute cadou de primărie cu ocazia căsătoriei) sau promovarea Zilelor Constanţei pot fi taxate ca publicitate, dar majoritatea machetelor nu se justifică.
Pentru ce să anunţi pe un sfert de pagină, eventual şi cu poza primarului care pupă femei în vârstă, că pachetele trebuie ridicate în data cutare? Cei care vor să se ducă să-şi ridice pomenile o pot face şi după ce citesc o ştire scurtă, pe care, de exemplu, în Cuget Liber am publica-o gratis dacă funcţionarii Primăriei ne-ar furniza informaţia. Reclama respectivă nu face decât să promoveze electoral imaginea primarului, dar nu pe banii lui, ci pe banii noştri!
Iar rolul presei într-o democraţie este exact acela de a critica, de a aduce în faţa publicului neregulile şi abuzurile celor care au puterea. Şi doar nu vă imaginaţi că în administraţia publică din Constanţa s-au adunat sfinţişorii, nu? Să fim serioşi! L-am rugat ieri pe Mazăre să-mi dea un exemplu de ştire critică (nu negativă, ci critică) la adresa lui şi a Primăriei, apărută la TV Neptun. Mi-a spus că nu e treaba lui. Pentru că directorul general al TV Neptun îi era alături la conferinţa de presă (deşi nu a făcut nicio declaraţie), am redirecţionat întrebarea spre el. A zis că nu îmi răspunde pentru că „nu are legătură cu subiectul şi obiectul conferinţei de presă”. Ha! Subiectul era Mazăre, iar obiectul era contractul de publicitate dintre Primărie şi TV Neptun. Deci nicio legătură!
Desigur, era o întrebare retorică şi de un sarcasm implicit, pentru că toată lumea ştie că Neptunul şi Telegraful sunt făcute să laude la măzărei. Am pus întrebarea pentru a sublinia dimensiunea neruşinării: tocmai unul ca Mazăre să zică despre o instituţie de presă că „îl pupă în fund pe Băsescu”.
Până una – alta, eu am citit pe Hotnews opinii defavorabile lui Băsescu şi familiei sale, dar pe Neptun şi în Telegraf – nimic împotriva clanului Mazăre care conduce oraşul şi judeţul. Sau „canci!”, cum îi place primarului să se exprime. Dar „canci” pe banii constănţenilor. (august 2009)

Comenteaza

Pagini